BALIKESİR / EDREMİT - Şehit Kadir Altınöz İlkokulu

ANADOLU BACIYANLARI(BACIYAN-I RUM)

Dünyanın Bilinen En Eski Kadın Sivil Toplum Örgütü Bacıyân-ı Rûm (Anadolu Bacıları)!

Dünyanın bilinen ilk kadın sivil toplum örgütünün 13. yüzyılda Anadolu’da kadınların kurdukları Bacıyân-ı Rûm olduğu söylenir. Bu dönemde Anadolu’ya Rum diyarı denmesinden dolayı günümüz Türkçesindeki anlamı Anadolu Bacılarıdır. Kurucusu da Ahi Evren’in eşi Fatma Bacı ya da Kadıncık Ana’dır.

Fatma Bacı önderliğinde kadınlar; örgü, halı kilim ve kumaş dokumacılığı yaparken aynı zamanda okuma yazma, silah kullanma, ata binme, misafir ağırlama gibi farklı alanlarda da eğitim almaktadırlar. Ustalar mesleğe yeni başlayanları eğitmekte, dürüst ve mesleğin gereklerini bilen yeni ustalar yetiştirmektedir. Bacıyanlar vatan savunmasında da aktif rol almışlardır.

Okulumuzun 4/A sınıfı öğrencileri de öğretmenleri Musa KARAAĞAÇ önderliğinde Sosyal Bilgiler derslerinde sergi çalışması yaparak konuyu pekiştirdiler.

06-03-202406-03-202406-03-2024

Yayın: 06.03.2024 - Güncelleme: 06.03.2024 15:23 - Görüntülenme: 50